Gyakorlati tanács központi porszívó telepítéshez

Központi porszívó telepítése előtti teendők:
Célszerű a központi porszívórendszer kiépítése előtt a víz-gáz-fűtésszerelő gépész kollégával eggyeztetni a nyomvonalat, hiszen a központi porszívó csőrendszer ugyan abban a rétegrendben van lefektetve, ahol a víz és egébb fűtéscsövek is mennek. Ilyenkor arra kell törekedni, hogy a központi porszívó csővezetékében minnél kevesebb kerülés és kanyar legyen, mert ellentétben a lefolyó csövekkel, itt nem a gravitáció foglya a cső tartalmát kiüríteni, hanem a központi porszívógép és minnél több kanyar és kerülés van a központi porszívó csőrendszerében, annál nagyobb teljesítményű gépet kell felszerelni.
.

1004689.jpg

.

Az építkezés melyik fázisában kell letelepíteni a központi porszívó rendszert?
Ez egy nagyon fontos kérdés! A központi porszívó csőhálózatot mindenképpen az alsó vízzáró szigetelés lerakása és a padlófűtés letekerése előtt kell telepíteni (Lásd lenti fotó). A legtöbb helyen a tekercsben kapható úgynevezett GV3, GV4 bitumenes vastaglemezt használják vízszigetelés céljára, amit nyílt lángú pörzsölővel olvasztanak le. A nyílt láng és a nagy hő miatt a központi porszívó csőhákózat sérülhet, ezért kell a vízszigetelés után telepíteni a csőhálózatot.
A központi porszívórendszer csőhálózata tehát a vízzáró szigetelésen és az alsó lépésálló hőszigetelésben van elvezetve, amit utólag a csövek közé beillesztenek a kivitelezők. Ennek a tetejére jön a fólia a betonhálóval, amire rátekerik a padlófűtést.
.

20054.jpg

.

Vakolás előtt vagy vakolás után telepítsük a központi porszívó csőhálózatot?
Mindkét verziónak van előnye és hátránya is.
Vakolás előtt:
Előnye: Lehet látni, hogy a falba bevésett vezetékek, gépészeti csövek, stb. merre mennek, így biztos nem sérülnek, nem kell a már készre vakolt falat szétvésni, így a kőműves javítási költsége is megspórolható.
Hátránya: A vakolás során a központi porszívó csőhálózat erős sérülési veszélynek van kitéve és amennyiben a csőhálózat akár csak egy helyen is el van törve és nincs meg a tökéletes tömítettség akár teljesen használhatatlan is lehet.
.

20053.jpg

.

Vakolás után:
Előnye: A központi porszívó csőhálózatának sérülési esélye minimálisra csökken.
Hátránya:Nem lehet látni, hogy a falba bevésett vezetékek, gépészeti csövek merre mennek, így megvan az esélye, hogy véletlenül elvésünk valamilyen vezetéket, továbbá a kivésett részt a kőművesnek újravakolással le kell javítani.
.

DSC00306.jpg

.

FIGYELEM!
10 cm-nél keskenyebb falba falicsatlakozót nem lehet szerelni, illetve az ilyen válaszfalba a fali kiállás bevésésekor a cső mögötti falrész átszakadhat, mivel a falicsatlakozót 9 cm mélyen kell a falba besüllyeszteni!

Vegye igénybe az ingyenes árajánlat kérési lehetőséget és a díjmentes helyszíni felmérést!

Felmerülő kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal.

Powered by WordPress | Designed by: splendiddesign.hu
Köszönjük a WordPress használatát | WordPress használati útmutatók: WordPress kezdőknek