Központi porszívó – Csináld Magad 1.rész

Ön a Splendid Design központi porszívórendszer tervezési és telepítési segédletének első részét olvassa. Reméljük sok hasznos segítséget adhatunk Önnek a központi porszívó tervezésének és kivitelezésének kapcsán.

Fontosnak tarjuk már az elején elmondani, hogy a központi porszívó szerelése nem lehetetlen saját kezűleg, bármilyen okból (anyagi okokból, szakmai kihívásból ezermesterek körében) történik, de egy központi porszívó rendszer, mint ügyfeleink mondani szokták nem olcsó mulatság! Fontos, hogy már a kezdetektől a tervezés első lépéseitől szakszerűen járjunk el, mert néhány apró hiba vagy lépés kihagyása később sok gondot és nem éppen pénztárcakímélő szervizelést vonhat maga után.

Természetesen, ha rendelkezik megfelelő szakmai ambíciókkal maga is be tudja építeni a központi porszívórendszert. Felhívjuk figyelmét, hogy a garanciák nagy része csak szakember beépítésének igénybevételével érvényesíthető.

Néhány gondolat, hogy miért jó ha szakember végzi a tervezést és beépítést:

krds fot 200 x 125A nagy kérdés, hogy ki építse ki a központi porszívó rendszerünket? Álljunk neki saját magunk? Bízzuk a fűtés szerelő-gépészre? Esetleg hívjak egy erre specializálódott szakembert? Fontos, hogy a lehető legjobb döntést hozzuk meg. Nézzük át a lehetőségeket és próbáljunk mérlegelni.

Nekilátok egymagam, vagy a haverokkal: Az elgondolás teljesen rendben van, feltéve, ha szeretünk barkácsolni és ehhez van még valami érzékünk is, na meg megfelelő szerszámozottságunk is. Apropó, szerszámozottság! Na akkor nézzük meg, hogy milyen szerszámokra van szükségünk a kivitelezési munkálatoknál:

 • Kelleni fog egy fúró – vésőgép, olyan, amelyikkel akár téglát, vagy egy tömör beton födémet is át lehet fúrni, vagy vésni.
 • Kelleni fog továbbá egy falhorony maró, olyan amelyik legalább 5cm mélységig be tudja vágni a falat,
 • kelleni fog csővágó is, mert a fűrészlappal méretre vágott porszívócső sorjás marad és nem lesz teljesen merőleges a vágás a porszívó csőre, ami a rendszer meghibásodásához fog vezetni
 • és ezen kívül kelleni fog egy tarisznyányi szaktudás is.

csvg 150 x 150 flex 200 x 150 hilti 200 x 150

Ha ezeket mind össze gyűjtöttük akkor neki állhatunk a rendszer kiépítésének. A munkálatok során találkozni fogunk nehézségekkel, betonvasakkal, és egyéb más meglepetésekkel, felmerülő kérdésekkel. Előfordulhat, hogy az előzetesen kiszámolt anyag kevés lesz, mert megváltozik a csőhálózat nyomvonala, el kell menni megint anyagért, a munka meg nem halad. A sok munka után végre eljutunk arra a pontra, hogy úgy látjuk, hogy elkészült a rendszer és elégedetten hátra dőlhetünk. A pihengetés közben különböző gondolatok jutnak az eszünkbe. Biztosan jól raktunk össze mindent? Nem fog eldugulni a rendszer? Mi lesz, ha elrontottunk valamit? Mire a központi gép felszerelésre kerül, addigra kompletten le lesz betonozva, burkolva minden, ha olyankor derül ki, hogy valamit rosszul csináltunk, akkor nagy gáz van! Lesz egy használhatatlan rendszerem, ami egy rakás pénzbe került és egy csomó munkámba?

Ha Ön nem ilyen bevállalós kérheti még, hogy építse ki a porszívórendszert a Splendid Design Kft szakembere. Mi már több, mint tíz éves tapasztalattal rendelkezünk és évente átlagosan több mint száz rendszert építünk ki. Rugalmasan, gyors határidővel dolgozunk, mindig van nálunk elegendő csőhálózat anyag, a megrendelőnek nem kell az anyag beszerzéssel külön foglalkozni, úgy is van bőven mit intéznie az építkezésen. Ami a legfontosabb, hogy le is próbáljuk Önnel együtt a kiépített központi porszívó rendszert, saját szememmel láthatja, hogy minden rendben van, nem szív a rendszer sehol sem fals levegőt és még a gyenge áramú részt is ki tudjuk próbálni a fali csatlakozóktól. Így már nyugodtan alhat, mert a központi porszívóval nem lesz semmi gond, hiszen a Splendid Design Kft a csőhálózat kiépítésére ÖRÖK GARANCIÁT VÁLLAL!

De ha Ön mégis érez magában annyi ambíciót, szaktudást, szeret barkácsolni akkor kezdjünk neki. Lássuk hogyan kell megtervezni és beépíteni egy központi porszívó csőrendszerét és beüzemelni a központi gépet és a kiegészítőket.

 vzvezetk szerel 205 x 150

 

A KÖZPONTI PORSZÍVÓRENDSZER TERVEZÉSI ÉS TELEPÍTÉSI SEGÉDLETÉNEK témakörei:
1. Mértékegységek
2. A központi porszívórendszer működési elve és alkatrészei
3. A központi porszívórendszer előnyei
4. A központi porszívórendszer részegységei
5. A tervezés lépései és a szükséges adatok
6. A porszívó gép helyének kiválasztása
7. A falicsatlakozók helyének meghatározása
8. A csővezeték tervezése a falicsatlakozók és a porszívó gép között
9. Példa egy központi porszívó rendszer tervezésére
10. Az utólagos beépítés lehetőségei
11. Anyagkalkuláció segédlet használata
12. Anyagkalkuláció segédlet
13. A porszívó gép kiválasztása az egyenértékű csőhossz alapján
14. Tartozékok, szerelvények
15. A falicsatlakozók
16. Egyéb tartozékok
17. Telepítési segédlet
18. Beüzemelési segédlet
19. A központi egységek választéka
20. Egyes hulladékféleségek felszívásához szükséges légsebesség
21. A súrlódási veszteség nomogramja porszívóknál
1. Mértékegységek
A BEAM-Elektrulux központi porszívó rendszer az Egyesült Államokból származik, ezért előfordulhat, hogy az ott használatos mértékegységek vannak feltüntetve a részegységeken. Az alábbi táblázatban az előforduló mértékegységek szerepelnek az átváltással együtt.

MERTEKEGYSEG TABLAZAT

 

2. A központi porszívó rendszer működési elve és alkatrészei

A központi porszívó gép rendszerint lakótéren kívül, a falon, fixen van felszerelve. A tápfeszültséget egy 230 V-os dugaljból kapja a gép.
A speciális csőrendszer az épület aljzatbetonjában, falaiba van beépítve.
A csőrendszer egyik végén a porszívó gép, a másik végén pedig a falicsatlakozók vannak felszerelve. A csőrendszer mellett egy kéteres gyengeáramú villamos vezeték van kiépítve (24 V), mely lehetővé teszi a porszívó gép be- és kikapcsolását a falicsatlakozókon keresztül. A villamos vezeték egyik vége a falicsatlakozóba, másik vége pedig a porszívó gépbe van bekötve. (1. Ábra)

   1ábra házrajzfalicsat rajz3 ábra gép

Ha takarítani szeretnénk, akkor a gégecső végét be kell dugnunk a falicsatlakozóba (2. Ábra), és ekkor a gégecső végén található fémgyűrű zárja a 24 V-os áramkört, így a porszívó motor elindul. Amikor kihúzzuk a gégecsövünket a falicsatlakozóból, akkor az áramkör megszakad és a porszívó motor leáll.

A porszívó gépek vákuumot állítanak elő és ennek segítségével tudják a csőrendszeren keresztül a port, szennyeződéseket és a levegőt szállítani. Takarítás közben a gégecsövünkön keresztül jut be a csőrendszer beszívó ágába a por, piszok, amely kb. 72 km/h sebességgel jut el a porszívó gépbe. Itt egy szűrőrendszeren át a tisztított levegő a kifúvó ágba jut, ami az épületen kívülre, a szabad levegőre van kivezetve. Így minden olyan por (pollen, poratka, mikroporok), amit a hagyományos porszívó gép szűrője nem tud megszűrni, 100 %-osan kikerül a közvetlen környezetünkből.

3. A központi porszívó előnyei

 • Egészséges, mert a felszívott por, piszok az elszívott levegővel együtt a lakótérből/irodából 100%-osan kijut, egyúttal az allergiát okozó polleneket, poratkákat is eltávolítja. A megszokott hordozható porszívók a takarított helyiségbe visszafújják a többé – kevésbé szűrt levegőt, mely a bútorra, padlóra leült port felveri, így az már nem takarítható fel. Az ily módon felvert vagy visszafújt port belélegezve erősebb allergiás tünetek jelentkeznek, mintha nem is takarítottunk volna;
 • A takarítás után a légmozgás megszűnése következtében a levegő portartalma pár óra alatt újra leül a bútorokra, a padlóra, így a takarítás nem eléggé hatékony. Ez az oka, hogy a központi porszívóval kevesebbszer kell takarítani (gyakorlati tapasztalat alapján);
 • A takarítás csendes, csak a légmozgás hangja hallatszik;
 • A takarítás könnyű, mert a nehéz gép helyett csak a gégecsövet kell mozgatni.

4. A központi porszívórendszer részegységei

A központi porszívó egységet jól hozzáférhető, szeparált helyre (pl.: pince, garázs, gépészeti vagy külön erre a célra kialakított helység) célszerű elhelyezni. A gép a falra van felszerelve (méreteket lásd: http://kozpontiporszivos.hu/index.php/Beam-Platinum/BP335-Kozponti-porszivogep/) úgy, hogy a porgyűjtő tartály vagy a porzsák ürítését kényelmesen el lehessen végezni. A gépek teste rozsdamentes acélból vagy, műanyagból készült,  a porgyűjtő tartály és az egyéb alkatrészek mindegyike csak műanyagból. A gépek általában a ciklonikus-fordított porzsákos elven szűrik ki a szennyeződéseket a beszívott levegőből. Ez az egyik legjobb megoldás a szennyeződések leválasztására, mert viszonylag kicsi fojtás mellett jó hatásfokkal szűr. Ezekhez a típusokhoz nincs szükség külön porzsákok vásárlására, mert a hulladékot egy tartályba gyűjtik, amit lecsatolva a gépről csupán ki kell borítani a szemetesbe.

Csővezeték és falicsatlakozók az épületben

 A falicsatlakozó nyílásokat a géppel összekötő csőrendszer az aljzatbetonban, illetve a csatlakozóknál a falban van elhelyezve. Ha van padlófűtés az épületben, akkor a csőrendszert annak polisztirol szigetelésében helyezzük el. A falicsatlakozó nyílásokból vala- mennyi helyiséget, annak padlóját és mennyezetét el kell tudni érni, még ha a bútorokat meg is kell kerülni. Az elektromos vezérlés vezetéke a cső mellett fut. A takarított helységből beszívott poros levegő a gép beszívó ágán keresztül (beépített csőrendszer) a porszívó gépbe jut, ahol egy szűrőrendszeren át a kifúvó ágon keresztül a már tisztított levegő távozik az épületből. A kifúvó ág lehetőleg a szabadba vezessen, mert így a mikroporok, pollenek és poratkák – amiket már nem lehet kiszűrni a levegőből – távoznak közvetlen környezetünkből. A gép teljesítményét a takarítandó szemét tulajdonságai, a ház alapterülete, a nyomásveszteségek (cső, idomok, stb.) és egyéb paraméterek is befolyásolják. Minden központi porszívó gépnek van egy beszívó- és egy kifúvó ága. Ezekbe falon kívül kell bekötni a csőrendszert.

Hajlékony szívócső

A gégecső általában 9 m hosszú, de kapható más méretekben is., a gégecsőre felszerelhető takarító eszközökkel minden takarítási feladat könnyedén elvégezhető. Termékkatalógusunkból válogathat a különféle gégecsövekből, takarító fejekből, kiegészítő eszközökből.

5. A tervezés lépései és a szükséges adatok

Egy jól működő központi porszívó rendszerhez elengedhetetlen a pontos tervezés. Ehhez a következő adatokra van szükségünk:

 • A takarítandó épület pontos alap- és metszet rajzai.
 • Az épület szerkezetének pontos ismerete.
 • Más épületgépészeti és az épületbe betervezett különböző rendszerek (villany, klíma, stb.) ismerete.
 • Az Ön igényei.

Ha birtokunkba vannak az alap – és metszetrajzok a takarítani kívánt épületről, abban az esetben már majdnem mindent meg tudunk tervezni.

6. A porszívó gép helyének kiválasztása

A porszívó gép könnyen és kényelmesen hozzáférhető helyre kerüljön, mert a gépet bizonyos időközönként ki kell majd tisztítani. (A porzsákos gépeket felülről, a ciklonikus gépeket alulról tisztítjuk!) – ezért nem utolsó szempont, hogy a gép olyan magasságban kerüljön beszerelésre, ahol kényelmesen kitakarítható. Ismernünk kell a betervezett porszívó gépünk méreteit és súlyát (lásd: http://kozpontiporszivos.hu/index.php/Beam-Platinum/BP335-Kozponti-porszivogep/), mert nagyon pici helységbe nem lehet betervezni és a falnak is el kell bírnia a gép súlyát. Olyan helyre tervezzük gépünket, ahol biztosíthatjuk a gép zavartalan működését. Leginkább pince, garázs, gépészeti helység, szerszámos kamra vagy háztartási helységekbe érdemes elhelyezni. Száraz és nem hideg helyre helyezzük el porszívónkat. A rendszer veszteségének csökkentése érdekében a kifúvó ág kivezetését a porszívó egység mellett a kifúvó ág kivezetését a porszívó egység mellett legideálisabb elhelyezni. A kifúvó ág kivezetése ne legyen hosszabb mint 6 méter, hogy kicsi maradjon a fojtás. Ha az épület adottságai miatt a kifúvásnak mégis 6 méternél hosszabbnak kell lennie, akkor a kifúvó cső átmérőjét növelni kell 100-as átmérőjű szellőző csőre, hogy ezzel is segítsük a kiáramló levegő kijutását a szabadba. A kivezetést a tetőn is ki lehet alakítani, de a cső hosszának minimalizálására kell törekedni. Ha az elszívó egység kifúvása az adottságok miatt mégis zárt helyre történik (ami nem ajánlott!), akkor a helyiség szellőzéséről gondoskodni kell, illetve egy speciális porzsákot (PB3) kell a gép kifúvó ágára szerelni. A kifúvási zaj csökkentésére  A kifúvási zaj csökkentésére hangtompító dobot szereljünk a kifúvó ágba, lehetőleg a géphez közel.

A porszívó gép lehetőleg mindig lejjebb legyen, mint a falicsatlakozók, vagy ugyanazon a szinten, mert ha feljebb rakjuk, akkor a gépnek felfelé kell szívnia a szemetet. Ez azért nem ideális, mert a gépnek így többet kell „dolgoznia”, hiszen a gravitáció ellene is dolgozik. A rendszer szempontjából az a legideálisabb, ha a porszívó gépet a csőrendszer közepére tervezzük, így csökkenthető a gépigény, illetve növelhető a szívóhatás.

gep elhelyezes
A porszívó gép elhelyezése alagsori helységben


kifuvas

A PF-2224 kifúvó fedél elhelyezése

Következő alkalommal a következő témák rejtelmeibe vezetjük be Önt:

A falicsatlakozók helyének meghatározása
A csővezeték tervezése a falicsatlakozók és a porszívó gép között
Példa egy központi porszívó rendszer tervezésére
Az utólagos beépítés lehetőségei
Anyagkalkuláció segédlet használata
Anyagkalkuláció segédlet
A porszívó gép kiválasztása az egyenértékű csőhossz alapján
Tartozékok, szerelvények
A falicsatlakozók
Egyéb tartozékok

Bármilyen kérdése van van hívjon minket bátran, segítünk. Kapcsolat>>

Powered by WordPress | Designed by: splendiddesign.hu
Köszönjük a WordPress használatát | WordPress használati útmutatók: WordPress kezdőknek